Newhaber.com Faydalı Bilgiler Diş Eti Hastalıkları ve Kanser: Araştırmalar Ne Diyor?

Diş Eti Hastalıkları ve Kanser: Araştırmalar Ne Diyor?

Uzun süreli araştırmalar, diş eti hastalıklarıyla bağlantılı yüksek bakteri seviyelerinin, diyabet ve yüksek tansiyonun yanı sıra kanser olasılığını da artırabileceğini göstermektedir.

Sabahları Yapılan Bu Hata Kansere Mi Sebep Oluyor?

Son yapılan bir çalışma, dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanmanın, baş ve boyun kanserine yakalanma riskini azaltabileceğini ortaya koydu.

Bakterilerin Kanser Riski Üzerindeki Etkisi

Uzmanlar, ağızda bulunan belirli bakterilerin, baş ve boyun bölgesinde en yaygın görülen kanser türü olan skuamöz hücreli karsinom riskini yüzde 50 oranında artırabileceğini keşfetti. Bu durum, ağız hijyeninin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor.

New York Üniversitesi (NYU) Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Richard Hayes, araştırmanın bulgularının iyi ağız hijyeninin gerekliliğini desteklediğini belirtti. Hayes, “Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece periodontal hastalıkları önlemiyor; aynı zamanda baş ve boyun kanserine karşı da koruma sağlıyor.” dedi.

Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında

Baş ve boyun bölgesinde tümörlerin gelişebileceği 30’dan fazla bölge bulunmaktadır. Macmillan Cancer Support, baş ve boyun kanserlerinin onda dokuzunun skuamöz hücrelerde başladığını vurguluyor. Skuamöz hücreler, ağız, burun, gırtlak, tiroid ve boğazın iç yüzeyini kaplayan düz, deri benzeri hücrelerdir.

Ağız kanserleri genellikle ileri yaştaki bireylerde teşhis edilse de, genç insanlarda da yaygınlaşmaktadır. Uzmanlar, cinsel yolla ve cilt temasıyla yayılan insan papilloma virüsü (HPV) artışının bu duruma neden olabileceğini belirtiyor.

Araştırma Detayları

Araştırmada, yaklaşık 160 bin Amerikalının beslenme, yaşam tarzı ve tıbbi geçmiş verileri incelendi. 15 yıllık takip süresince 236 katılımcıya baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu tanısı konuldu. Katılımcıların DNA’ları, kanser olmayan 458 katılımcının DNA’sıyla karşılaştırıldı. JAMA Oncology dergisinde yayımlanan çalışmada, ağızda bulunan yüzlerce farklı bakteri türünden 13’ünün kanser riskini artırdığı veya azalttığı belirtildi. Bu grubun hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 30 daha fazla olduğu kaydedildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *