Newhaber.com Faydalı Bilgiler Diş çürüklerini engellemek için bunları deneyin!

Diş çürüklerini engellemek için bunları deneyin!

Diş çürükleri, plakların asitler üretmesi ve diş minesine saldırması halinde ortaya çıkan küçük boşluklardır. Genellikle diş kökünde meydana gelse de dişin pürüzsüz yüzeyinde görülmesi de mümkündür.

Ağrı, ağız kokusu, diş eti kanaması ve hassasiyet gibi semptomlarla kendini gösteren diş çürükleri, tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle hem çürükleri engellemek hem de olası riskleri en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken önemli bakım rutinleri vardır.

Diş Çürükleri Nasıl Engellenir?

Diş çürükleri; şekerli gıdaların yoğun tüketimi, yetersiz ağız hijyeni, ağız kuruluğu, diş eti çekilmesi ve florür eksikliği gibi sebeplerle meydana gelir. Aynı zamanda genetik faktörler ve yeme bozuklukları da çürük riskini artıran etkenler arasındadır. Bu nedenle çürükleri engellemek için öncelikle bu probleme zemin hazırlayan risk faktörlerinden uzak durulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken tüm etkenleri ve detaylarını aşağıdaki başlıklarda görebilirsiniz.

Düzenli Ağız Bakımı

Düzenli ağız ve diş bakımı hem çürükleri hem de diğer diş problemlerini engellemek için ilk adımdır. Her ne kadar dişlerinizi düzenli fırçalıyor olsanız da uzmanların tavsiye ettiği bazı rutinleri izleyerek daha iyi bir ağız hijyeni elde etmeniz mümkündür. Bu noktada göz önünde bulundurmanız gereken etkenler ise aşağıdaki gibidir:

·  Dişlerin günde en az 2 kez, 2 dakika boyunca fırçalanması gerekir.

·  Bakterilerin temizlenmesi için dil de günde 1 kez fırçalanmalıdır.

·  Çürük oluşumunu engellemek için florürlü diş macunu kullanılması tavsiye edilir.

·  Diş fırçası, 2-3 ayda bir değiştirilmelidir.

Bununla birlikte sigara kullanmanız, çay ve kahve gibi içecekleri yoğun bir şekilde tüketmeniz dişlerinize doğrudan zarar verir. Şayet plak oluşumu sıklıkla tekrar ediyor ve diş etinde kanama gibi belirtiler görüyorsanız tütün ürünlerinin tüketimini sınırlamanız oldukça önemlidir.

Diş İpi Kullanımı

Dişlerin arasına dolan yemek artıkları zamanla plak ve tartar oluşumuna zemin hazırlar. Fırçalama rutini düzenli olarak uygulansa da diş aralıklarının temizlenmesi için tam anlamıyla yeterli değildir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş ipi kullanmaya da özen göstermeniz gerekir.

Diş ipi, fırçanın ulaşamadığı küçük aralıkların dahi temizlenmesini sağlayarak bakteri oluşumunu engeller. Aynı zamanda diş etlerinin daha sağlıklı olmasına da katkıda bulunur. Böylece hem tartar hem de çürük gibi risklerin önüne geçmeniz mümkündür.

Gargara Kullanımı

Gargaralar, ağız hijyeninin sağlanması ve yiyeceklerin bıraktığı kötü kokuların giderilmesi açısından oldukça faydalıdır. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimi ardından ağızda oluşan kötü tadı gidermeye de yardımcı olur. Çürüklerin önüne geçmek içinse florür içeren gargaraların kullanılması gerekir.

Florürlü gargaralar, diş minesini güçlendirerek asitlerden korunmasına imkan tanır. Aynı zamanda diş çürümesine neden olan ağız kuruluğunu giderir ve dişte meydana gelen renk değişimlerinin önüne geçer.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları

Şekerli, karbonhidratlı gıdalar ve gazlı içecekler, diş minesine zarar vererek çürük oluşumuna sebep olur. Ağız hijyeni sağlanması için uzak durulması gereken besinler ise şunlardır:

·  Yapışık gıdalar

·  Kuru meyveler

·  Şarap

·  Turunçgil grubu

·  Enerji içecekleri

·  Asitli içecekler

·  Beyaz ekmek

·  Şeker ve çikolata

Bu gıdalar doğrudan çürüğe sebep olmasa da uzun süre tüketilmesi ve ağız bakımına dikkat edilmemesi halinde diş problemlerine zemin hazırlar.

Tuzlu Su ile Gargara Yapmak

Tuzlu su, antibakteriyel etkisinden dolayı ağızdaki bakterileri giderir ve enfeksiyon riskini azaltır. Ağız hijyenini korumak için bakım rutinleriyle birlikte tuzlu su ile gargara yapılması da mümkündür.

Düzenli Hekim Kontrolleri

Diş çürümesi, genetik faktörler ve farklı sağlık sorunlarından dolayı da ortaya çıkabilir. Bu nedenle önlemek için öncelikle altında yatan asıl sebebin saptanması gerekir. 6 ayda bir, düzenli hekim kontrollerine gitmeniz olası riskleri en aza indirmeniz açısından oldukça önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *