Newhaber.com Ekonomi Genel Sağlık Sigortası borcu nasıl sorgulanır, nasıl silinir?

Genel Sağlık Sigortası borcu nasıl sorgulanır, nasıl silinir?

SGK, geliri ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası'yla ilgili ne yapmaları gerektiğini açıkladı. Peki, Genel Sağlık Sigortası borcu nedir, nasıl sorgulanır ve nasıl silinir? İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili açıklama yaptı.

SGK'dan yapılan açıklamada, geliri ve sosyal güvencesi olmayan kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi başvurusu yapması gerektiği belirtildi.

Peki, Genel Sağlık Sigortası borcu nereden öğrenilir ve birikmiş prim borçları hangi durumlarda silinir? İşte, ayrıntılar…

ücretsiz sağlık hizmeti almak için gelir testi yaptırmalısınız

Sosyal Güvenlik Kurumu,  vatandaşların gelir testine başvurarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabileceğini bildirdi.

SGK'nın sosyal medya hesabında yaptığı açıklama şu şekilde:

"Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz. Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde ise aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.

Ortaöğretim (lise) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, yükseköğretim (üniversite) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz."

Prim borcu nereden öğrenilir, birikmiş borçlar nasıl sildirilir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunun ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen kişiler, e-Devlet üzerinden prim borçlarını öğrenebiliyor.

Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor, ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.

Geçmiş dönem GSS borcunu ödeyecek gücü olmayan vatandaşlar, gelir testine girip bunu ispat ederse geçmiş prim borçları SGK tarafından silinir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *