“Yüzeysel Bir Yaşama Karşı Duruş” Sevgi Uçar kimdir?
Van-Erciş doğumlu şair Sevgi Uçar, hayatının erken döneminde ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşmiştir.
İlk ve ortaöğretimini tamamladıktan sonra dört yıl boyunca bir medresede Osmanlıca ve Arapça dersler alan Uçar, bu dönemde ailesi ve arkadaşlarından uzak kalışının ağrısı ve iç yalnızlığının etkisiyle şiire yönelmiştir.
Sevgi Uçar’ın eğitim ve kariyer yolculuğu
Medrese eğitimini tamamlayıp icazetini almasıyla birlikte öğretmenlik yapma fikrine sıcak bakmayan şair, farklı mesleki alanlara yönelmiştir.
Çocuk gelişimi üzerine yoğunlaşarak bir süre bu alanda çalışmış, ardından özel bir okulda sınıf öğretmenliği yapmıştır. Ne var ki öğretmenlik kariyerine de nokta koyan şair, güzellik sektöründe çeşitli eğitim programlarına katılarak yöneticilik pozisyonuna kadar yükselmiştir.
Bütün bu çalkantılı süreçte edebiyat tutkusundan hiç vazgeçmeyen şair, geleneksel ve modern şiirimizin en yetkin örneklerini ilgiyle takip etmeye ve yazma serüvenine kesintisiz olarak devam etmiştir.
Ateşten Şâyeste: Gölgesiz bir dünyaya giriş
Sevgi Uçar’ın şiir dünyasına adım attığı ilk eseri “Ateşten Şâyeste” adlı kitabıdır. Temmuz 2024’te yayımlanan bu kitap, şairin duygu yüklü iç dünyasını ve varoluşsal sorgulamalarını yansıtmaktadır.
Başka Yerler Yayınları tarafından yayımlanan eser, bireyin kendisi ve evrenle kurduğu ilişkinin yabancılaştırıcı etkilerini taşımaktadır.
Modern şiir anlayışının tüm izlerini Uçar’ın şiirlerinde de görmek mümkündür.
Ancak bir farkla; şiirlerindeki parçalı yapıdan dize kurgusuna kadar çağdaşlarıyla tamamen aynı kampta yer alsa da bireyin, insan yaşamının ve hatta giderek kâinatın renksiz, kokusuz, biçimsiz ve gölgesizliğine vurgu yapması onu özel ve ayrıcalıklı bir alanda konumlandırır.
Şair, şiirlerinde yapay gerçekliği ve yüzeyselliği reddederek, okuyucuyu derin, katmanlı ve metafizik bir evrene çağırır.