Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanan 3 sanık polis hakkında verilen beraat kararına yapılan itiraz, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, Diyarbakır Barosu ve Elçi ailesi davayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
BİR DÖNEMEÇ DAHA AŞILDI
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2024'te sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı vermişti. Karar, Elçi ailesinin avukatları tarafından İstinaf Mahkemesi’ne taşındı, ancak Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, bu talebi reddetti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Tahir Elçi’nin suikastının üzerinden 9 yıl geçti, ancak etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadı. Başından itibaren sağlıklı delil toplama süreçleri işletilmedi, taleplerimiz sistematik olarak reddedildi. AYM’ye başvurumuzun bu cezasızlık sürecine son vermesini umuyoruz."
SAĞLIKLI DELİL TOPLANMADI
Güleç, suikastın ardından başlatılan soruşturmanın yetersizliklerle dolu olduğunu belirtti. "Soruşturmanın ilk günlerinde dahi gerekli keşifler yapılmadı. Bizim taleplerimiz göz ardı edildi. İngiltere’den adli mimarlık raporlarıyla dava açılmak zorunda kalındı. Bu süreç, adalet sistemindeki eksikliklerin açık bir göstergesidir." dedi.
CEZASIZLIK VURGUSU
Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Başkanı Mahsum Batı, basın açıklamasında şöyle konuştu:
"Bugüne kadar etkili bir soruşturma yapılmadı. Failler ortaya çıkarılmadı ve taleplerimiz sistematik olarak reddedildi. AYM’nin bu cezasızlık sürecine son vereceğini ve dosyanın yeniden Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderileceğini umuyoruz."
Elçi ailesi ve destekçileri, AYM’nin bu süreçte hukukun üstünlüğünü gözeterek adaleti tesis etmesini bekliyor.
Kaynak: Haber Merkezi